U eksploziji i požaru u noćnom klubu u ruskom gradu Permu poginulo je 109, a povrijeđeno 134 lica.

Tragedija-Rusija-1Ekslpozija se dogodila oko 23 časa po lokalnom vremenu, a kao mogući uzrok pominje se nepravilno rukovanje pirotehničkim sredstvima.

Bolnički izvori navode da među povrijeđenima ima dosta onih koji su zadobili teške opekotine.

Većina poginulih i povrijeđenih su zaposleni u klubu i njihovi rođaci i prijatelji, koji su se okupili povodom osmogodišnjice otvaranja ovog noćnog kluba. Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je istraga u toku i da nije riječ o terorističkom aktu, već da je do nesreće došlo usljed nepoštovanja bezbjednosnih pravila.

Prema Itar-Tass-u, požar je izbio na pozornici, a vatra je prvo zahvatila spušteni plastični plafon i veoma brzo se proširila, nakon čega je došlo do panike među prisutnima.

Stampedo na izlazu i trovanje ugljen-dioksidom uzrok su najvećeg broja smrtnih slučajeva i povreda, govore prvi policijski izvještaji.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev zatražio je danas oštre kazne za vlasnike noćnog kluba u gradu Permu na Uralu.

On je podsjetio da je predviđena kazna za ovakva krivična djela od sedam godina zatvora preblaga.

„Moramo razmisliti o zakonima u slučajevima kao što je ovaj. Oni moraju biti strožiji a njihovo nepoštovanje, odnosno kršenje propisa o bezbjednosti u slučaju požara treba kažnjavati još strožije“, istakao je Medvedev.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je tokom sastanka sa Medvedevim da su vlasnici kluba već dva puta kažnjavani finansijski zbog kršenja propisa o bezbjednosti i da je u ponedjeljak trebala da ih posjeti inspekcija.

Vlasnik i menadžer kluba Anatolij Zak i Svetlana Jefremova, su uhapšeni i mogli bi da budu osuđeni na kaznu zatvora od sedam godina. Policija traga za još četiri osumnjičena u ovom slučaju.

Izvor: RTRS

Ostavi poruku