У експлозији и пожару у ноћном клубу у руском граду Перму погинуло је 109, а повријеђено 134 лица.

Tragedija-Rusija-1Екслпозија се догодила око 23 часа по локалном времену, а као могући узрок помиње се неправилно руковање пиротехничким средствима.

Болнички извори наводе да међу повријеђенима има доста оних који су задобили тешке опекотине.

Већина погинулих и повријеђених су запослени у клубу и њихови рођаци и пријатељи, који су се окупили поводом осмогодишњице отварања овог ноћног клуба. Министарство за ванредне ситуације саопштило је да је истрага у току и да није ријеч о терористичком акту, већ да је до несреће дошло усљед непоштовања безбједносних правила.

Према Итар-Тасс-у, пожар је избио на позорници, а ватра је прво захватила спуштени пластични плафон и веома брзо се проширила, након чега је дошло до панике међу присутнима.

Стампедо на излазу и тровање угљен-диоксидом узрок су највећег броја смртних случајева и повреда, говоре први полицијски извјештаји.

Руски предсједник Дмитри Медведев затражио је данас оштре казне за власнике ноћног клуба у граду Перму на Уралу.

Он је подсјетио да је предвиђена казна за оваква кривична дјела од седам година затвора преблага.

„Морамо размислити о законима у случајевима као што је овај. Они морају бити строжији а њихово непоштовање, односно кршење прописа о безбједности у случају пожара треба кажњавати још строжије“, истакао је Медведев.

Министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу рекао је током састанка са Медведевим да су власници клуба већ два пута кажњавани финансијски због кршења прописа о безбједности и да је у понедјељак требала да их посјети инспекција.

Власник и менаџер клуба Анатолиј Зак и Светлана Јефремова, су ухапшени и могли би да буду осуђени на казну затвора од седам година. Полиција трага за још четири осумњичена у овом случају.

Извор: РТРС

Ostavi poruku