Амерички предсједник Барак Обама и његов руски колега Дмитри Медведев изразили су чврсту намјеру да нови споразум о стратешком наоружању што прије ступи на снагу и да ће у том смислу бити настављене консултације, саопштено је из Кремља, након телефонског разговора два лидера.

Medvedev-Obama-1Током телефонског разговора оба лидери изразила су задовољство активним дјеловањем преговарачких тимова двије земље о истеку споразума СТАРТ, који је постигнут 1991. године.

„Препознајући нашу заједничку рјешеност да подржимо стратешку стабилност између двије земље ми изражавамо принципијелну опредјељеност да наставимо да радимо заједно у духу Споразума о смањењу стратешког наоружања /СТАРТ/ након његовог истека“, наводи се у саопштењу.

Два лидера сложила су се да треба дати нови подстицај преговорима у Женеви како би се што прије оконачле припреме за постизање новог споразума.

Разговори о новом СТАРТ-у наставиће се и након 5. децембра, када истиче овај споразум, рекао је изворе у руском Министарству иностраних послова агенцији Итар тасс.

„У Женеви се наставља осма рунда преговора о овом питању којом предсједавају директор одјељења за безбједност и разоружање руског Министарства иностраних послова Анатолиј Антонов и помоћник америчког државног скертара Роуз Готемелер“, наводи исти извор, додајући да ће консултације највјероватније бити одржане и наредне седмице.

Извор: СРНА

Ostavi poruku