Američki predsjednik Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitri Medvedev izrazili su čvrstu namjeru da novi sporazum o strateškom naoružanju što prije stupi na snagu i da će u tom smislu biti nastavljene konsultacije, saopšteno je iz Kremlja, nakon telefonskog razgovora dva lidera.

Medvedev-Obama-1Tokom telefonskog razgovora oba lideri izrazila su zadovoljstvo aktivnim djelovanjem pregovaračkih timova dvije zemlje o isteku sporazuma START, koji je postignut 1991. godine.

„Prepoznajući našu zajedničku rješenost da podržimo stratešku stabilnost između dvije zemlje mi izražavamo principijelnu opredjeljenost da nastavimo da radimo zajedno u duhu Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja /START/ nakon njegovog isteka“, navodi se u saopštenju.

Dva lidera složila su se da treba dati novi podsticaj pregovorima u Ženevi kako bi se što prije okonačle pripreme za postizanje novog sporazuma.

Razgovori o novom START-u nastaviće se i nakon 5. decembra, kada ističe ovaj sporazum, rekao je izvore u ruskom Ministarstvu inostranih poslova agenciji Itar tass.

„U Ženevi se nastavlja osma runda pregovora o ovom pitanju kojom predsjedavaju direktor odjeljenja za bezbjednost i razoružanje ruskog Ministarstva inostranih poslova Anatolij Antonov i pomoćnik američkog državnog skertara Rouz Gotemeler“, navodi isti izvor, dodajući da će konsultacije najvjerovatnije biti održane i naredne sedmice.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku