Кандидат ХДЗ-а за предсједника Хрватске Андрија Хебранг информисао је лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да је на предстојеће засједање хрватског Сабора уврштена Декларација о подршци хрватском народу у БиХ, те да ће посланички Клуб ХДЗ-а, на чијем је челу, обезбиједити да се ова Декларација усвоји.

Hebrang-CovicХебранг је током састанка са делегацијом ХДЗ-а БиХ у Мостару истакао да апсолутно подржава равноправност, конститутивност и сувереност хрватског народа са друга два конститутивна народа у БиХ, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

„ХДЗ БиХ радује што нас је предсједник Клуба посланика ХДЗ у Хрватском сабору Андрија Хебранг информисао да је саборски одбор уврстио Декларацију о подршци хрватском народу у БиХ на засједање Сабора у предстојећим данима, те да ће Клуб ХДЗ осигурати да се ова Декларација усвоји“, рекао је Човић.

Он је подсјетио да је Главни одбор ХДЗ БиХ на својој посљедњој сједници усвојио два закључка у којима се даје апсолутна подршка Хебрангу за избор на мјесто предсједника Хрватске.

Хебранг је на данашњем састанку представио свој изборни програм, те делегацију упознао о досадашњим и предстојећим активностима у изборној кампањи.

Декларацијом о подршци хрватском народу у БиХ у процесу уставних промјена, коју ће наредне седмице разматрати Хрватски сабор, тражи се посебна територијална јединица за Хрвате у БиХ.

„Уставном реформом потребно је постојеће двоентитетско уређење БиХ надоградити новим, ефикаснијим и праведнијим, у којем ни један од конститутивних народа неће бити фаворизован нити дискриминисан“, истиче се у Декларацији, коју је једногласно усвојио Одбор за Хрвате изван Хрватске, а коју је данас објавио загребачки „Вечерњи лист“.

Извор: СРНА

Ostavi poruku