Kandidat HDZ-a za predsjednika Hrvatske Andrija Hebrang informisao je lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da je na predstojeće zasjedanje hrvatskog Sabora uvrštena Deklaracija o podršci hrvatskom narodu u BiH, te da će poslanički Klub HDZ-a, na čijem je čelu, obezbijediti da se ova Deklaracija usvoji.

Hebrang-CovicHebrang je tokom sastanka sa delegacijom HDZ-a BiH u Mostaru istakao da apsolutno podržava ravnopravnost, konstitutivnost i suverenost hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

„HDZ BiH raduje što nas je predsjednik Kluba poslanika HDZ u Hrvatskom saboru Andrija Hebrang informisao da je saborski odbor uvrstio Deklaraciju o podršci hrvatskom narodu u BiH na zasjedanje Sabora u predstojećim danima, te da će Klub HDZ osigurati da se ova Deklaracija usvoji“, rekao je Čović.

On je podsjetio da je Glavni odbor HDZ BiH na svojoj posljednjoj sjednici usvojio dva zaključka u kojima se daje apsolutna podrška Hebrangu za izbor na mjesto predsjednika Hrvatske.

Hebrang je na današnjem sastanku predstavio svoj izborni program, te delegaciju upoznao o dosadašnjim i predstojećim aktivnostima u izbornoj kampanji.

Deklaracijom o podršci hrvatskom narodu u BiH u procesu ustavnih promjena, koju će naredne sedmice razmatrati Hrvatski sabor, traži se posebna teritorijalna jedinica za Hrvate u BiH.

„Ustavnom reformom potrebno je postojeće dvoentitetsko uređenje BiH nadograditi novim, efikasnijim i pravednijim, u kojem ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti favorizovan niti diskriminisan“, ističe se u Deklaraciji, koju je jednoglasno usvojio Odbor za Hrvate izvan Hrvatske, a koju je danas objavio zagrebački „Večernji list“.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku