Одмрзавање Прелазног споразума и апликацију за чланство у ЕУ треба разматрати тек након одлуке холандских власти и свих осталих чланица ЕУ, рекао предсједник Борис Тадић након обиласка Петроварадинске тврђаве са словачким колегом Иваном Гашпаровичем.

Boris-Tadic-Ivan-GasparevicПредсједник Србије Борис Тадић рекао је у Новом Саду да треба сачекати одлуку холандске владе и холандског парламента, као и свих осталих чланица Европске уније, па тек онда говорити о одмрзавању Прелазног трговинског споразума и апликацији за чланство.

Тадић је позвао медије и министре да не лицитрају роковима у вези са европским интеграцијама и нагласио да Србија неће подносити апликацију за кандидатуру за чланство у Европској унији док не дође до погодног тренутка за то.

„Имамо много обавеза на том путу и треба да идемо корак по корак“, рекао је Тадић, након обиласка Петроварадинске тврђаве са словачким колегом Иваном Гашпаровичем.

Према ријечима Тадића, суштина није у подношењу кандидатуре за пријем, већ да она буде успјешна и то – што прије.

„Потребно је да што пре дођемо до статуса кандидата, како би што пре почели непосредне преговоре о учлањењу у ЕУ, који ће бити тешки, комплексни, понекад болни и због тога морамо да идемо корак по корак, али брзо, држећи се крилатице ‘пожури полако'“, нагласио је Тадић.

Гашпарович је потврдио да је Србији мјесто у Европској унији и да ће она у томе добити пуну подршку.

Предсједник Гашпарович рекао је да очекује да ће будућност двије земље бити заједничка, односно европска.

„Србија испуњава већ пуно тога што је предуслов за улазак у ЕУ. Србија веома озбиљно схвата тај процес“, казао је Гашпарович.

Тадић и Гашпарович разгледали су експонате у Музеју града и Атељеу ИТД и задржали се крај чувеног Петроварадинског сата на којем мала казаљка показује минуте, а велика сате.

Предсједника Словачке Ивана Гашпаровича у Новом Саду дочекао је предсједник Извршног вијећа Војводине Бојан Пајтић.

Након разговора са Пајтићем, Гашпарович се састао с представницима словачке националне заједнице и Евангелистичке цркве у Србији. У Србији живи око 60.000 Словака и то је њихова највећа заједница ван матице.

Гашпарович је рекао да му је драго да су успјели да очувају матерњи језик, традицију и културу и да су у исти време и лојални грађани Србије.

Ово је трећи пут да се Гашпарович састаје са својим сународницима у Србији и како каже, увијек се увјери у моралну, економску подршку коју овдашњим Словацима пружа наша држава.

Предсједник Словачке је јутрос у Београду разговарао са председницом Скупштине Србије Славицом Ђукић Дејановић о искуствима Словачке у вези са придруживањем Европској унији.

Ostavi poruku