Odmrzavanje Prelaznog sporazuma i aplikaciju za članstvo u EU treba razmatrati tek nakon odluke holandskih vlasti i svih ostalih članica EU, rekao predsjednik Boris Tadić nakon obilaska Petrovaradinske tvrđave sa slovačkim kolegom Ivanom Gašparovičem.

Boris-Tadic-Ivan-GasparevicPredsjednik Srbije Boris Tadić rekao je u Novom Sadu da treba sačekati odluku holandske vlade i holandskog parlamenta, kao i svih ostalih članica Evropske unije, pa tek onda govoriti o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma i aplikaciji za članstvo.

Tadić je pozvao medije i ministre da ne licitraju rokovima u vezi sa evropskim integracijama i naglasio da Srbija neće podnositi aplikaciju za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji dok ne dođe do pogodnog trenutka za to.

„Imamo mnogo obaveza na tom putu i treba da idemo korak po korak“, rekao je Tadić, nakon obilaska Petrovaradinske tvrđave sa slovačkim kolegom Ivanom Gašparovičem.

Prema riječima Tadića, suština nije u podnošenju kandidature za prijem, već da ona bude uspješna i to – što prije.

„Potrebno je da što pre dođemo do statusa kandidata, kako bi što pre počeli neposredne pregovore o učlanjenju u EU, koji će biti teški, kompleksni, ponekad bolni i zbog toga moramo da idemo korak po korak, ali brzo, držeći se krilatice ‘požuri polako'“, naglasio je Tadić.

Gašparovič je potvrdio da je Srbiji mjesto u Evropskoj uniji i da će ona u tome dobiti punu podršku.

Predsjednik Gašparovič rekao je da očekuje da će budućnost dvije zemlje biti zajednička, odnosno evropska.

„Srbija ispunjava već puno toga što je preduslov za ulazak u EU. Srbija veoma ozbiljno shvata taj proces“, kazao je Gašparovič.

Tadić i Gašparovič razgledali su eksponate u Muzeju grada i Ateljeu ITD i zadržali se kraj čuvenog Petrovaradinskog sata na kojem mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate.

Predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča u Novom Sadu dočekao je predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić.

Nakon razgovora sa Pajtićem, Gašparovič se sastao s predstavnicima slovačke nacionalne zajednice i Evangelističke crkve u Srbiji. U Srbiji živi oko 60.000 Slovaka i to je njihova najveća zajednica van matice.

Gašparovič je rekao da mu je drago da su uspjeli da očuvaju maternji jezik, tradiciju i kulturu i da su u isti vreme i lojalni građani Srbije.

Ovo je treći put da se Gašparovič sastaje sa svojim sunarodnicima u Srbiji i kako kaže, uvijek se uvjeri u moralnu, ekonomsku podršku koju ovdašnjim Slovacima pruža naša država.

Predsjednik Slovačke je jutros u Beogradu razgovarao sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović o iskustvima Slovačke u vezi sa pridruživanjem Evropskoj uniji.

Ostavi poruku