Klub Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH najavio je danas da će poslanici ove stranke zatražiti pokretanje pitanja odgovornosti i smjene predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića, jer je zatražio razrješenje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

Nikola-Spiric-1U saopštenju Kluba Stranke za BiH povodom Špirićevog zahtjeva za razrješenje Halilovića navodi se da predsjedavajući Savjeta ministara BiH, koristeći tešku situaciju i položaj invalida te kašnjenje u ratifikaciji Međunarodne konvencije o invalidima, „pravi nove političke montaže“.

Klub Stranke za BiH smatra da Špirić pokušava da se obračuna sa političkim neistomišljenicima u Savjetu ministara i navodi da je „ministar Halilović uradio svoj dio posla kako bi konvencija na vrijeme bila ratifikovana“.

Stranka za BiH je povodom Špirićevog zahtjeva najoštrije osudila „politizaciju pitanja prava lica sa invaliditetom“.

Iz Stranke za BiH saopšteno je da je nakon što je Halilović potpisao Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom, Ministarstvo u rekordnom roku završilo sve poslove prevođenja ove konvencije, te je uputilo u proces ratifikacije još 20. oktobra, čime su završene sve obaveze ovog ministarstva.

U saopštenju se ocjenjuje da „zahtjev za smjenu dolazi isključivo zbog činjenice da je Halilović već drugi put zaredom osujetio Špirićev plan da prejudicira pitanje državne imovine na Savjetu ministara BiH“ i dodaje da Stranka za BiH „neće pristati na bilo kakve pokušaje da se većina državne imovine pokloni entitetima“.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Špirić je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio da je zatražio razrješenje ministra Halilovića, zbog toga što četiri mjeseca nije izvršio obaveze u vezi sa procedurom ratifikacije Konvencije UN o pravima lica sa invaliditetom.

„Danas sam od Parlamentarne skupštine BiH zatražio Halilovićevo razrješenje. Na njegovo mjesto mora da dođe odgovorniji čovjek. Razgovarao sam sa svim ministrima, pa i sa samim Halilovićem i najavio mu da tražim njegovu saglasnost za rafitikaciju Konvencije, ali da ću u parlamentarnu proceduru uputiti zahtjev za njegovu odgovornost i smjenu“, rekao je Špirić.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku