Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić traži da se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razriješi dužnosti.

Nikola-Spiric-2Špirić je na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je to rješenje o razrješenju uputio Parlamentu BiH na potvrdu, nakon što je održana telefonska sjednica Savjeta ministara na kojoj je to, kao i rješenje o ratifikaciji te konvencije, doneseno.

On tvrdi da je od parlamenta BiH zatražio razrješenje ministra Halilovića „jer na njegovo mjesto mora doći odgovorniji čovjek“, a to je uradio i kako se „u ovoj zemlji ne bismo igrali odgovornosti ili neodgovornosti“.

„Ako su ljudi spremni da budu takvi prema najugroženijoj kategoriji, a to su invalidi, onda su spremni da budu odgovorni i prema drugim kategorijama građana“, rekao je Špirić.

Predstavnici udruženja lica s invaliditetom iz raznih dijelova BiH i danas su u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu, gdje od parlamentaraca traže hitnu ratifikaciju Konvencije UN-a o pravima lica s invaliditetom.

HALILOVIĆ: NADAM SE DA JE NESPORAZUM

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović izrazio je nadu da je današnji zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića za njegovo razješenje sa ove dužnosti proizvod nesporazuma.

Halilović je na konferenciji za novinare rekao da je Špirić u današnjoj izjavi za medije naveo pogrešne datume kada je Konvencija UN o pravima lica sa invaliditetom potpisana, i kada je predata Ministarstvu inostranih poslova BiH, te da smatra da se najvjerovatnije radi o nesporazumu jer je, kako je naveo, predsjedavajući bio pogrešno informisan.

On je dodao da je ovo ministarstvo sve svoje obaveze završilo potpisivanjem konvencije 29. jula u Njujorku, rekavši da nakon toga nije postojao zakonski rok za prosljeđivanje ovog dokumenta Ministarstvu inostranih poslova BiH.

U Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, kada su pitanju ratifikacije međunarodnih ugovora, međutim navodi se da delegacija BiH mora u roku od 15 dana od dana potpisivanja dostaviti Ministarstvu inostranih poslova BiH original teksta potpisanog međunarodnog ugovora.

Halilović je naveo da je tekst Konvencije dostavljen Ministarstvu inostranih poslova BiH 22. oktobra.

„Dokument je bilo potrebno dostaviti što prije, a naše službe su preuzele dio posla da bi ubrzale proces prevođenja dokumenta što je uzelo određeno vrijeme“, naveo je Halilović.

Izvor: RTRS

Ostavi poruku