У Републици Српској у посљедња 24 часа пријављена су четири нова случаја оболијевања од новог грипа потврђених брзим тестом, па је укупан број заражених повећан на 261, од којих је једно лице јуче преминуло, потврђено је Срни у Институту за заштиту здравља РС.

h1n1-1„Три новообољеле особе су из Бањалуке, а једна из Приједора“, прецизирала је портпарол Института за заштиту здравља РС Милка Мрђа и додала да су обољела лица млађе и средње животне доби.

Она каже да ниједан обољели у Српској није животно угрожен.

Према њеним ријечима, тренутно је на Клиници за инфективе болести бањалучког Клиничког центра хоспитализовано 45 обољелих од новог грипа, и то 31 на одјељењима, а 14 у дневној болници.

Из Института поручују да упркос смртном случају нема мјеста паници, с обзиром да је број преминулих од новог грипа у окружењу, па и у Федерацији БиХ далеко већи, па је било очекивано да се први смртни случајеви јаве и у РС.

„Мјере заштите од новог грипа обухватају редовно прање руку водом и сапуном и покривање уста и носа марамицом приликом кихања и кашљања“, подсјећају из Института.

ПОТВРЂЕНО 25 НОВИХ СЛУЧАЈЕВА У ФБиХ

На Клиничком центру Универзитета (КЦУС) у Сарајеву након извршених тестова потврђено је 25 нових случајева обољевања од новог грипа А (Х1Н1), објављено је на интернет страници ове установе.

Од овог броја 22 обољеле особе су из Сарајева, једна је из Тузле, а једна из Горажда.

Тестирање је извршено јуче на Клиничкој микробиологији КЦУС-а, гдје су пристигла 43 узорка.

Портпарол КЦУС-а Биљана Јандрић рекла је Срни да је здравствено стање двоје тешко обољелих пацијената, који су смјештени на Интернистичку јединицу КЦУС-а, и даље непромијењено.

„Њихово стање је тешко и још се налазе у животној опасности“, навела је Јандрићева.

Под сумњом или са потврђеним грипом А (Х1Н1) на Клиници за инфективне болести КЦУС-а тренутно се налази 33 пацијента, од којих је шест збринуто на Јединици интензивне његе.

Укупан број пацијената који су позитивни на нови грип а збринути су на Клиници за инфективне болести је 258.

Извор: СРНА

Ostavi poruku