Ministri inostranih poslova NATO-a donijeli su danas odluku da Crnoj Gori ponude plan o načinu pristupa Alijansi, ali su se saglasili da je previše rano da istu ponudu iznesu i BiH, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Nato-Fog-Rasmusen-1

„Danas je Crnoj Gori odobren zahtjev da pristupi Akcionom planu za članstvo (MAP) i jasna poruka upućena je BiH da će pristupiti MAP-u kada postigne neophodan napredak u sprovođenju reformi. Saveznici su jedinstveni u stavu da BiH mora i da će pronaći svoje mjesto u NATO-u. To nije pitanje ako i da li će, već kada“, rekao je Rasmusen.

On je istakao „da je isto tako istina i da BiH mora još toga da učini da bi postigla neophodan napredak u sprovođenju reformi.“

Glavna tema dvodnevnog zasjedanja šefova diplomatija NATO-a bili su budući koraci Alijanse na uspostavljanju mira i stabilnosti u Avganistanu.

PRIJEM U MAP – POTVRDA DA NATO VJERUJE U KAPACITETE CRNE GORE

Prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP) snažna je poruka da NATO vjeruje u kapacitete Crne Gore i najvažniji je korak nakon prijema u Partnerstvo za mir, ocijenio je crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen.

Roćen smatra da je ova odluka potvrda meteorskog uspona zvanične Podgorice u procesu integracija, podsjetivši da je Crna Gora samo prije tri godine postala članica partnerstva za mir, a danas je već primljena u MAP.

Crna Gora, rekao je Roćen, prijemom u MAP praktično postaje kandidat za članstvo u NATO.

„To je najvažniji korak koji je Crna Gora napravila u evroatlantskoj integraciji od prijema u Partnerstvo za mir“, rekao je Roćen crnogorskim elektronskim medijima

Prema njegovim riječima, prijem u MAP je veliko priznanje za postignuti napredak, za posvećenost i uložene napore koje Vlada Crne Gore preduzima u reformi sektora odbrane i bezbjednosti, kao i u svim drugim oblastima.

„Naš ozbiljan rad, uz nesebičnu pomoć prijatelja i partnera iz regiona i Alijanse, urodio je plodom“, rekao je on i dodao da je i BiH ohrabrena da ubrza reformske procese.

Roćen je rekao da su sve zemlje zapadnog Balkana, među kojima se visoko respektuje i uloga Crne Gore, spremne da preuzmu punu odgovornost za stabilnost i bezbjednost ne samo regiona, već i šireg evropskog prostora.

Ostavi poruku