Министри иностраних послова НАТО-а донијели су данас одлуку да Црној Гори понуде план о начину приступа Алијанси, али су се сагласили да је превише рано да исту понуду изнесу и БиХ, рекао је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен.

Nato-Fog-Rasmusen-1

„Данас је Црној Гори одобрен захтјев да приступи Акционом плану за чланство (МАП) и јасна порука упућена је БиХ да ће приступити МАП-у када постигне неопходан напредак у спровођењу реформи. Савезници су јединствени у ставу да БиХ мора и да ће пронаћи своје мјесто у НАТО-у. То није питање ако и да ли ће, већ када“, рекао је Расмусен.

Он је истакао „да је исто тако истина и да БиХ мора још тога да учини да би постигла неопходан напредак у спровођењу реформи.“

Главна тема дводневног засједања шефова дипломатија НАТО-а били су будући кораци Алијансе на успостављању мира и стабилности у Авганистану.

ПРИЈЕМ У МАП – ПОТВРДА ДА НАТО ВЈЕРУЈЕ У КАПАЦИТЕТЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Пријем у Акциони план за чланство (МАП) снажна је порука да НАТО вјерује у капацитете Црне Горе и најважнији је корак након пријема у Партнерство за мир, оцијенио је црногорски министар иностраних послова Милан Роћен.

Роћен сматра да је ова одлука потврда метеорског успона званичне Подгорице у процесу интеграција, подсјетивши да је Црна Гора само прије три године постала чланица партнерства за мир, а данас је већ примљена у МАП.

Црна Гора, рекао је Роћен, пријемом у МАП практично постаје кандидат за чланство у НАТО.

„То је најважнији корак који је Црна Гора направила у евроатлантској интеграцији од пријема у Партнерство за мир“, рекао је Роћен црногорским електронским медијима

Према његовим ријечима, пријем у МАП је велико признање за постигнути напредак, за посвећеност и уложене напоре које Влада Црне Горе предузима у реформи сектора одбране и безбједности, као и у свим другим областима.

„Наш озбиљан рад, уз несебичну помоћ пријатеља и партнера из региона и Алијансе, уродио је плодом“, рекао је он и додао да је и БиХ охрабрена да убрза реформске процесе.

Роћен је рекао да су све земље западног Балкана, међу којима се високо респектује и улога Црне Горе, спремне да преузму пуну одговорност за стабилност и безбједност не само региона, већ и ширег европског простора.

Ostavi poruku