Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović naglasio je da je RS iskreno opredijeljena za evropsku budućnost BiH, ali da u procesu evroatlantskih integracija moraju da budu poštovani njen ustavni status i nadležnosti.

Rajko-Kuzmanovic-1„Dejtonska ustavna rješenja, prema kojima je BiH složena državna zajednica, kao i znatan broj država članica Evropske unije, nije prepreka za napredak BiH u evropskim integracijama“, ocijenio je Kuzmanović u razgovoru sa poslanikom u Evropskom parlamentu iz Slovenije Ivom Vajglom.

Kuzmanović je ukazao na neodrživost bonskih ovlašćenja visokog predstvnika za BiH i savremenih demokratskih standarda potrebnih za ulazak u Evropsku uniju i naglasio da očekuje Vajglovu podršku za što bržu liberalizaciju viznog režima BiH sa Unijom.

Predsjednik Kuzmanović upoznao je člana Evropskog parlamenta sa političkom i ekonomskom situacijom u RS i BiH i naglasio važnost objektivnog predstavljanja stanja i odnosa u zemlji da bi evropska javnost stekla realnu sliku o situaciji u BiH.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku