Londonski dnevnik „Gardijan“ je danas objavio nekrolog o srpskom patrijarhu Pavlu, u kome navodi da je on uživao veliko poštovanje.

Patrijarh-Pavle-1„Patrijarh se na miran i tih način ophodio prema svima, odisao je dubokom duhovnošću i mudrošću i uživao je veliko poštovanje među vjernicima, ali i među onima koji to nisu“, piše „Gardijan“. U biografiji patrijarha Pavla list navodi da je on na čelo Srpske pravoslavne crkve došao u teška vremena i da je bilo trenutaka kada su se njegovi postupci „činili kontroverznim“.

On je „potpisao je zajedničko saopštenje sa predstavnicima muslimanske i katoličke zajednice, u kojem se osuđuje međuvjerska mržnja i nasilje u Bosni i, istovremeno, ostao blizak sa liderima bosanskih Srba“, piše britanski dnevnik.

„Gardijan“ zaključuje da se patrijarh Pavle kolebao između osude i podrške bivšem srpskom socijalističkom lideru Slobodanu Miloševiću i da je možda bio politički naivan, ali se njegova najveća briga uvijek odnosila na narod i na crkvu.

„Patrijarh Pavle umio je da se i javno izvini kada bi shvatio da je načinio grešku zašavši u političke vode“, ističe britanski list.

Izvor: B92

Ostavi poruku