Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да изјава министра безбједности БиХ Садика Ахметовића да неће именовати Зорана Тегелтију за директора УИО није питање индиректних пореза, већ односа у БиХ који су на најнижој тачки у БиХ, која све више показује неспособност да функционише.

Milorad-Dodik-1„РС нема намјеру ни план за сецесију, али очигледно да функционисање органа БиХ може да доведе до распада институција, а ако се распадну институције, онда мора да се распадне и сама земља коју те институције представљају“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да не зна да ли је то циљ бошњачких политичара, али да стално промовисање делегитимитета институција, као што је то у случају УИО, говори да имају план да овдје ситуацију проблематизују и дестабилизују, вјероватно у увјерењу да ће међународна заједница поново преузети вођење БиХ.

„Слушао сам јуче Џејмса Штајнберга који је веома јасно рекао да су САД овдје и да хоће да буду од помоћи, али све одлуке морају да донесу домаће институције и лидери. Ми хоћемо да радимо, а ако то неки други неће, не можемо ни ми сами. Као и за љубав, и за посао је увијек потребно двоје“, каже Додик.

Он је подсјетио да је завршен конкурс за избор директора УИО, да су надлежне комисије рангирале одређени број људи, међу којим је први Зоран Тегелтија, а други представник из хрватског народа, који је изјавио да је спреман да се повуче.

„Тиме Зоран Тегелтија остаје сам, на првом мјесту и то именовање треба да се проведе. Уколико СДА то неће, то говори о њој. Ово је апсурдна ситуација. Ми и даље истрајавамо на својим ставовима, а директор је и даље из неке друге позиције, тако да ћемо видјети на који начин даље“, рекао је премијер Додик.

Он је навео да је СНСД деблокирао именовање Ахметовића, јер је разумио ситуацију у којој се БиХ нашла у вези са потребом безвизног режима и да би могла да постане проблем чињеница да нема министра безбједности.

„Најзначајнији мотив што смо пристали да он буде именован јесте да деблокирамо и убрзамо причу о безвизном режиму БиХ, без обзира што је наш претходни став био да се то повеже са овим другим именовањима. Ми смо урадили своје“, подсјетио је Додик.

Он је додао да и поред све приче није ни очекивао да ће се Ахметовић понашати другачије од ставова своје партије и то је за сваког било очекивано, мада је показивао одређена хтјења да буде кооперативан и уради све да се деблокирају именовања.

Додик је рекао да БиХ очекује завршетак посла у вези са безвизним режимом, као и доношење закона о попису становништва, као што је тражила Европска комисија, те да се ту касни.

„Ако са тим идемо послије нове године, то опет говори да неко неће да попис буде 2011. године“, закључио је Додик.

Он је рекао да се РС залаже за Дејтонски мировни споразум, који јој даје међународни легитимитет и да је она унијела свој капацитет у БиХ и да само дејтонска БиХ може ићи даље.

Извор: РТРС

Ostavi poruku