Четвртог дана расправе о легалности једнострано проглшене независности Косова, Бугарска оцијенила да није прекршено међународно право. Бурунди сматра да мишљење суда неће имати учинак пошто „Косово постоји као чињеница“. Боливија и Бразил подржали став Србије. Расправа се наставља у понедјељак.

Medjunarodni-Sud-3Пред Међународним судом правде настављена је усмена расправа о законитости једностраног проглашења независности Косова изношењем аргумената Боливије, Бразила и Бурундија који су оцијенили да је једнострана декларација о независности Косова и Метохије кршење међународног права, и Бугарске која сматра да међународно право не забрањује декларације о независности, нити сецесију.

Бугарска је у свом излагању тврдила да Косово није прекршило међународно право једностраном декларацијом о независности.

Правни представник Бугарске Златко Димитров рекао је да међународно право не забрањује декларације о независности, нити сецесију.

„Декларација о независности Косова није нарушила ниједну одредбу међународног права“, оцијенио је Димитров, који је већи дио излагања посветио току косовске кризе.

Заступник Бугарске одбацио је аргумент више других земаља да је декларација о независности Косова била у супротности са резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

Бугарска је, према његовим ријечима, увјерена да је исправно поступила када је признала Косово као независну државу и да то доприноси миру и стабилности у региону.

Негирајући да се већина држава у свијету противи независности Косова, Димитров је тврдио да је „једна трећина чланица УН признала Косово, а да се многе друге још нису изјасниле“.

Представник Бурундија Жан д’Аспермон рекао је да „проглашавање декларације о независности Косова нелегалном не би имало никакав практичан учинак“, зато што ће „Косово постојати као чињеница“.

Став Бурундија је, међутим, да највиши суд УН својим тумачењем право на самоопредјељење ограничи само бивше и садашње колоније.

Према ријечима Д’Аспермона, суд би требало да утврди да „нема права на стварање нових држава ван процеса деколонизације“, али и да то не утиче „на постојање Косова као државе“.

На почетку данашњег излагања Боливија и Бразил нагласили су да народ Косова није имао право на самоопредјељење и сецесију, будући да, по међународним прописима, то право уживају искључиво бивше колоније или ентитети који су били под страном окупацијом.

Боливијски заступник Роберто Сармиенто и амбасадор Бразила Хозе Медеирош упозорили су и да „нелегална“ једнострана декларација о независности Косова може имати далекосежне посљедице за међународне односе.

Инсистирајући да је принцип територијалног интегритета и суверенитета кључан за стабилан и миран међународни поредак, заступници Боливије и Бразила подвукли су да је резолуција 1244 Савјета безбједности УН штитила цјеловитост тадашње СРЈ, односно Србије.

Извор: РТС

Ostavi poruku