SHARE

У општини Градишка проглашена је епидемије мишије грознице.

Осам лица је затражило љекарску помоћ, од којих је двоје са тежим посљедицама. Осим по здравље људи, најезда глодара негативно се одражава и на пољопривредну производњу.

Први случај мишије грознице у Дому здравља Градишка регистрован је прије мјесец дана. Послије учесталих симптома који асоцирају на ову болест на препоруку Института за јавно здравство проглашена је епидемија мишије грознице.

– До сада имамо осам обољелих, од тога шест релативно лакших случајева и два тежа случаја која се тренутно налазе на дијализи – каже Тихомир Михајловић, директор Дома здравља.

Жариште епидемије тренутно је регистровано у брдском дијелу општине. Осим здравља становништва пред најездом глодара угрожени су и усјеви.

– Шума је пуна мишева и ми смо десетак и више кила отрова бацили код куће јер поједоше све, не може се спасити пластеник, а камоли нешто друго. Мени није толико жао због штете коју мени урокују, колико због здравља људи – каже Живко Бјеловук, мјештанин Ресановаца.

Послије проглашене епидемије предузете су све законом прописане мјере међу којима је и ванредна дератизација.

– Дератизацијом ћемо обухватити око 1000 домаћинстава у поткозарским селима Горњи Подградци, Грбавци и Турјак, наравно сходно томе како се ситуација буде одвијала наредних дана. Дакле, фактички крећемо из тог жаришног подручја гдје су се до сада јавили случајеви обољења – истиче Богдан Миленковић, начелник Хигијенскио-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка.

Из Дома здравља Градишка становништву је поручено да примијене појачане мјере хигијене, првенствено приликом чишћење простора на којим је уочено присуство глодара.

SHARE

Оставите одговор