SHARE
Бивши агент пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић тражио је у јануару од Србије, Хрватске и Црне Горе да му доставе повјерљива документа, иако закон прописује да то може да тражи само држава од државе, пише “Глас Српске”.

Нелегални захтјеве Софтић је 31. јануара адресирао на премијере Србије Александра Вучића, Црне Горе Душка Марковића и Хрватске Андреја Пленковића и министре правде Србије Нелу Кубуровић, Црне Горе Зорана Пажина и Хрватске Анту Шпрљу, пише лист, у чијем се посједу налазе ови захтјеви.

“Софтић се позива на билатералне уговоре о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима склопљене између БиХ и тих држава. Софтић је у захтјевима лажно навео кључне чињенице, представљајући их као захтјеве БиХ, а осим свог имена у захтјевима је навео и Министарство правде БиХ и министра Јосипа Грубешу, као да се ради о званичном захтјеву тог министарства”, наводи лист.

Софтић у захтјеву упућеном Србији и Црној Гори тражи све записнике са сједница Предсједништва СФРЈ одржаних од јануара 1990. до маја 1992. године. Захтијевао је и стенографске биљешке са сједница Врховног савјета одбране Социјалистичке Републике Југославије одржаних од августа 1994. до децембра 1995. године.

“Молимо надлежне органе да држави молитељици уступе и пресуде, записнике и доказне материјале са суђења припадницима јединице `Шкорпиони` у Окружном и Врховном суду у Београду и персоналне картоне официра Војске Југославије Радивоја Милетића, Здравка Толимира, Манојла Миловановића, Милета Мркшића, Милана Гвере, Винка Пандуревића, Милорада Пелемиша, Петра Салапуре и Ратка Младића”, наведено је у Софтићевом захтјеву.

Од Хрватске је захтијевао да достави пресретнуте разговоре између предсједника Социјалистичке Републике /СР/ Југославије Слободана Милошевића и команданта војске СР Југославије и Војске Републике Српске Момчила Перишића и Ратка Младића током 1995. године.

Према информацијама листа, Софтићу није одговорено ни на један од захтјева.

Софтић је недавно јавно признао да је бивши агент БиХ и да је његов мандат престао 26. фебруара 2007. године, када је донесена пресуда на основу тужбе БиХ против Србије. Предсједништво БиХ никада није Софтићу продужило мандат.

SHARE

Оставите одговор