SHARE

Возачи у Републици Српској који су лани прекорачили брзину дужни су 3,47 милиона марака, а рекордер по броју казни је “Шумахер” из Модриче који је успио да сакупи 30.403 КМ дуга за саобраћајне прекршаје.

Узимајући у обзир чињеницу да је просјечна плата становника РС у јануару износила 815 КМ, укупан дуг несавјесних возача тешко да могу покрити 4.263 просјечне плате.

Подаци Министарства унутрашњих послова РС показују да су возачи лани направили 290.516 прекршаја у саобраћају, због чега су им изречене новчане казне у износу од 6,84 милиона КМ, од чега није наплаћено 3,47 милиона КМ.

– Највећи број евидентираних прекршаја које возачи чине односи се на прекорачење дозвољене брзине возила – рекли су у МУП-у РС.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истакао је да је број прекршаја у саобраћају лани повећан за око 30 одсто у односу на годину раније, док је истовремено смањен број погинулих.

– На путевима Српске лани је била 121 саобраћајна несрећа у којој је погинуло 130 лица, односно најмање у посљедњих двадесет година – рекао је Радовић и додао да би број прекршаја у наредном периоду могао бити смањен с обзиром на то да је почела примјена новог закона, који је са собом донио и папрене казне.

– Први резултати новог Закона о основама безбједности саобраћаја у БиХ показали су да је од 1.000 контролисаних возила у Бањалуци 67 одсто возача користило појас, што је за готово 30 одсто више него раније – рекао је Радовић.

Додао је да се може очекивати да ће и број других прекршаја у саобраћају, као што је прекорачење брзине и вожња у алкохолисаном стању, бити смањен у наредном периоду.

– Смањењем броја прекршаја смањиће се и број саобраћајних несрећа, као и свих оних посљедица које носе са собом – истакао је Радовић.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић сматра да је много више возача који не поштују прописе у саобраћају него оних који их поштују.

– Веће казне нису рјешење јер ће се с њима повећати степен ненаплативости и корупција – рекао је Јаћимовић.

Према његовим ријечима, највећа замјерка је што новац од наплаћених казни не буде искоришћен за пројекте из области безбједности саобраћаја, изградњу нових путева и кружних токова, као и финансирање разних кампања из ове области.

Осим, како каже, “ударца по џепу”, надлежни би требало да ураде још много тога како би се пробудила свијест возача, између осталог, блокаду брзине на возилу, као што је случај у многим земљама широм свијета.

Надлежни су апеловали на возаче у РС да поштују прописе у саобраћају, те да за волан не сједају под дејством алкохола, а све како би био смањен број несрећа.

Пјешаци

Према подацима МУП-а РС, пјешаци су лани починили 2.382 прекршаја у саобраћају који су кажњени са 46.280 КМ.

– Највећи број прекршаја направљен је приликом преласка пута на удаљености мањој од 100 метара од обиљеженог пјешачког прелаза. Тај прекршај пјешаке је лани коштао 28.098 КМ – рекли су у МУП-у РС.

SHARE

Оставите одговор