SHARE

У Републику Српску до сада се вратило 267.807 лица, док је 59.765 са признатим статусом расељених лица, наводи се у информацији о остваривању права избјеглица, расељених лица и повратника коју је размотрила Народна скупштина Републике Српске.

У информацији се истиче да је у Републици Српској предратним власницима враћено 94.228 стамбених јединица условних за становање, док је обновљено и санирано више од 72.000.
Посебна пажња посвећена је пројекту “Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника на основу Споразума о реадмисији”, а ријеч је о враћању и прихватању лица која не испуњавају или више не испуњавају услове за улазак и боравиште на територији друге државе.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске неколико година ради на реализацији наведеног пројекта у оквиру кога је 2013. године у БиХ враћено 188 лица, 2014. године 1.274 лица, 2015. године 1.327 лица, а у првих осам мјесеци 2016. године 1.079 лица.

“За смјештај лица враћених према Споразуму о реадмисији до сада је у Републици Српској обезбијеђено 12 стамбених јединица, и то двије у Костајници, шест у Фочи и четири у Котор Варошу, а у реализацију пројекта укључене су и општине Нови Град и Билећа”, наводи се у информацији.

Због процјене да ће се тренд повратка држављана БиХ према Споразуму о реадмисији наставити и у наредним годинама, планирано је да се на простору Републике Српске у реализацију пројекта укључе Бијељина, Зворник, Добој, Власеница и Модрича.

SHARE

Оставите одговор