SHARE
У Сарајеву је одржан састанак о ревизији пресуде по тужби БиХ против Србије, којем су уз врх Странке демократске акције, присуствовали и лидер СББ Фахрудин Радончић, предсједник СДП-а Нермин Никшић, предсједник ДФ-а Жељко Комшић, поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и представници бошњачке академске заједнице.

На данашњем састанку закључено је да постоји довољно доказа да се крене у процес ревизије пресуде и да Сакиб Софтић има мандат агента – да може покренути процес ревизије.

Присутни су једногласно усвојили закључке од којих је кључни да се подржава став Софтића да су се стекли услови за подношење апликације.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић најавио да је ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде. Навео је да већина учесника данашњег савјетовања дала подршку иницијативи за подношење захтјева за ревизију пресуде.

Изетбеговић је додао да циљ скупа није било доношење одлуке, нити је то било могуће, него је савјетовање одржано како би се његови учесници упознали о налазима експертске групе и кључним елементима за покретање просеца ревизије.

Највиши званичници Републике Српске и српски представници у инситуцијама БиХ раније су упозорили да је покретање процеса ревизије неуставно и неприхватљиво.

Рок за подношење захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије истиче 26. фебруара.

Новинарима није било дозвољено присуство, а пред почетак састанка присутнима се обратио само Комшић који је поручио да вјерује да је Изетбеговић већ донио одлуку да се покрене поступак ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије, али да са овим скупом жели да подијели одговорност са другим учесницима.

Говорећи о доказима, Комшић је рекао да су они постајали и прије десет година, али да нису имали толику снагу да би одиграли кључну улогу у једном процесу који је, према његовом мишљењу, и тада био политички.

Адвокат Асим Црналић рекао је да није упознат о томе како су организатори замислили данашњи скуп и да ће свој став заузети када види до каквих нових доказа се дошло.

Предсједниca УО Фондације “Правда за БиХ” Фадила Мемишевић рекла је, уочи састанка, да ће захтјев за ревизију тужбе БиХ против Србије бити сљедеће седмице упућен Међународном суду правде у Хагу.

Индикитивно, данашњем скупу није присуствовао Денис Звиздић који је ових дана био у Београду и поново слао поруке мира и дијалога, док његов шеф Бакир Изетбеговић спрема нови удар на Србију и компликује ситуацију и у региону.

Изетбеговић се јуче састао с правним заступницима на консултацијама пред одлуку о покретању ревизије пресуде. Након петочасовног састанка у Предсједништву БиХ, Изетбеговић није саопштио детаље састанка, наводећи да ће јавност о свему бити упозната данас.

Крајњи рок за подношење захтјева за ревизију је 26. фебруар.

Најава покретања процеса ревизије изазвало је бурна реаговања у Босни и Херцеговини. Због тога није одржана јучерашња сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине јер сједници нису присуствовали посланици из Републике Српске.

SHARE

Оставите одговор