SHARE

Осам потенцијалних рута аутопута Сарајево – Београд предложено је са више адреса у БиХ, а неке од њих могле би добити веће шансе након састанка с инвеститором из Турске.

Приједлоге рута доставила су министарства и јавна предузећа у РС и ФБиХ која су надлежна за путну инфраструктуру. Тај пројекат био је главна тема јучерашњег састанка министра саобраћаја и веза РС Неђе Трнинића и министра комуникација и транспорта БиХ Исмира Јуска, који су истакли да је аутопут изузетно важан и за БиХ и за Србију. Трнинић је рекао да је било ријечи о неколико варијанти, али да још није сазрела ситуација да о њима износе детаље.

– Најближа је рута три, а то је веза између Сарајева и Вардишта и даље повезивање са коридором 10 и 11 кроз Србију. О другим детаљима још је рано да говоримо – рекао је Трнинић.

Нагласивши да постоје два различита пројекта која уносе забуну, Трнинић је појаснио да Српска у просторном плану има брзу цесту од Бијељине преко Зворника, Милића, Сокоца и везу са поменутом рутом три и која иде према Требињу.

– Сасвим други пројекат је који иде од Београда коридором 11 до Ужица, Вардишта и преко Вишеграда. Одатле постоје двије варијанте о чему ће се још разговарати. Једна је веза од Сарајева, преко Пала, Сокоца, Рогатице и Вишеграда, а друга би ишла преко Месића, Горажда и даље. Обје ове варијанте су тренутно равноправне и када буду испуњени услови да се о томе разговара, разговараћемо – истакао је Трнинић.

Он је додао да је став РС да заступа варијанте из својих стратешких докумената – Просторног плана и Стратегије транспорта РС.

– Није ту, међутим, ништа заковано и може бити одступања. Када дођемо до разговора, могуће је да се евентуално неке ствари и промијене – додао је Трнинић.

РС захтијева да буде максимално укључена у цијели пројекат, а Трнинић је истакао да је састанак са Јуском одржан у склопу припреме сусрета Јуска и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зоране Михајловић са турским министром за економске односе. Трнинић је рекао да ће о овом пројекту разговарати и на састанку влада РС и ФБиХ заказаном за 9. март.

Јуско је рекао да су на столу били сви приједлози и да је важно да добију информацију колико је турски инвеститор спреман да уложи новца у овај пројекат.

– Нисмо се конкретно бавили ниједним приједлогом, нити смо неки фаворизовали. Морамо водити рачуна и о плану Србије и да се ми конектујемо на ту руту. У најскорије вријеме биће организован састанак са турским инвеститором да бисмо дефинитивно знали шта нуди. Већ на том састанку имаћемо много прецизније дефинисане и руте – каже Јуско.

Састанку није присуствовао министар саобраћаја ФБиХ, а Јуско је истакао да је био ред да пошаљу бар представника.

Вучић: Мировни пројекат

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је аутопут Сарајево – Београд мировни пројекат који је много више од аутопута и од повезивања.

– За нас су страшно важни односи између Срба и Бошњака, ту треба да улажемо много стрпљења и прећуткивања и да бранимо наше међусобне односе. Због тога сам и предложио изградњу аутопута који би повезао муслимане из Санџака и Сарајева и српску Херцеговину и целу источну Босну са централном Србијом – рекао је Вучић.

SHARE

Оставите одговор